Galleri rum 2 - foto Skövde 1960-tal
Galleri Claes Funck har idag plats på sidorna nedan;
- vissa sidor ligger kvar på hemsidan www.saj-banan.se, men alla kan nås via denna hemsida
- Fotografen Claes Funck
- Claes Funck av adlig släkt
Galleri med olika rum;
- Rum 1 - foto Skövde 1960-tal + personligt
- Rum 2 - foto Skövde 1960-tal
- Rum 3 - foto Skövde 1960-tal
- Rum 4 - Claes Funck akvareller
- Rum 5
- Galleri Funck i Saltsjöbaden - Alice Babs, Jan Guillio, m fl.
- Galleri Funck på Malmön
- Galleri Funck på Rabbalshede
- Galleri Funck på bilskrot
- Galleri Funck med kulturporträtt
- Galleri Funck med Peter Linde och Teatervagnen
- Galleri Funck med Peter Lindes skulpterande av Ingo och J. P. Johansson
- Galleri Funck med Peter Lindes skulpterande av Kvinnan i fredsarbetet
- Galleri Funck med Peter Lindes skulpterande av Zlatan Ibrahimovic´
- Galleri Funck - osorterade historiebilder
Du hittar sidorna/rummen genom att klicka på vänsterrubrikerna och/eller rubriker ovan!
Klicka gärna på bilderna om de blir för stora för din dator!
Fler foton från Skövde av Claes Funck ur "Träkåks-Skövde - Idyllen som försvann" hittar du på www.skovdebor.se <-- klicka på den här länken!
Du hittar här också en film på svt.se där Claes och Skövde medverkar ca 37 minuter in i den 58 min långa dokumentären: www.oppetarkiv.se <-- klicka på den här länken!
BLANDADE SKÖVDEBILDER FRÅN DÅTID - MEST 1960-TAL
Bilden här ovan är en av Claes Funck's vackraste bilder från Skövde, enligt honom själv. Påskdagens morgon 1963 i april månad. Den här bilden vann en fototävling i en Bonnierveckotidning på 1960-talet och fick epitetet ´lyrisk´, vilket Claes instämmer i.
Sedermera byggdes äldreboendet Bagaren till vänster och Stadshuset till höger. Arbetsförmedlingen kom upp i höjd med de låga husen bortom tegelhuset. Kullersten på gata och trottoar. Det låga trähuset i bildens mitt finns kvar och har målats rött. På 1960-talet var huset gröngrått.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Här vid Skövde Folkskola ligger t h utom bild Elverssonska gården. Den visar hur tomterna såg ut i Skövde före rivningsvågen. Alla tomter hade nämligen gröna täppro och träd. På bilden den pensionerade officeren vid T2, Hans Landin f.d officervid T2 och vän till Claes´föräldrar. Han är ättling till handlare LANDIN som lät bygga Landinska huset vid Hertig Johans torg och Rådhusgatan. Hans Landin hade besökt utställning med Claes Funck's material.
Foto Claes Funck, copyright
Falköpingsvägen med svenskbyggda egna hem och en Vplvo PV 544,1956 års modell samma modell som Cleas far hade. OBS De bohuslänska fyrkantiga gatstenarna, s.k knott, som bl.a. tillverkades på Bohus-Malmön överasfalterades senare och finns alltså i stora mängder fortfarande fram till dåvarande stadsgränsen under asfalten kan man tro.
Foto 1963 Claes Funck,copyright/ Skövde Stadsmuseum
Motivet i bilden visar den fastighet där Jarvik drev bilverkstad och bilförsäljning i början av 1950-talet. Numera har Jarviks bil sedan länge ersatts av annan verksamhet. Byggnaden står kvar, bensinstationen har bytt märke. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
<-- Till sidans rubriker!
Skövde 1963, Lögegatan mot Cosmorama. Två portar ses, breda för mindre lastbilar och hästkärror. Den närmast fotografen till höger går in till Strandqvists Gård. Det var där som skylten att inte orena satt på väggen. Porten in till höger lite längre fram leder in till Ljungkvists gård- Järnhandlaren mfl.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
På den här bilden från Storgatan ses korsningen Kyrkogatan-Storgatan en kall vårdag 1963-64. Männen vid trottoaren verkar vara klädda för begravning eller bättre middagsmottagning. Det är vänstertrafik och en Volvo Pv av samma modell som Claes far hade är parkerad och en Opel till vänster är på väg in och över korsningen. Skövdebor går för att uträtta äenden. Huset längst till vänster på övervåningen ligger ett kafé och i den byggnaden hade Lundin en chark-butik i gatuplanet.
Sofia Hulth huset i bildens mitt är mitt motiv och till vänster i detta hus ligger en pälsaffär, där provdockan säkerligern hört hemma. Därefter Singer Symaskin och t.h därom huvudingången till bostäder ovanpå samt en tobakist och Sofia HJulth leksaker och tapeter mm. Till höger i bild Kyrkogatan med ingång till gården och Janssons fiskaffär. OBS gatstenar, s.k. knott, kanske huggna på Kullgrens Enka, stenhuggeri på Bohus-Malmön mellan Lysekil och Smögen.
Foto Claes Funck,copyright/ Skövde Stadsmuseum
Storgatan i Skövde påsken 1963. Sofia Hulth huset i en annan vinkel. Mannen jobbade på Durox Gasbetong och där var det skiftarbete. Assbecks och tidigare Meeths klädesbutik i hörnhuset. Meeths var känd för att saluföra uniformer och högtidskläder. "För nytillkommna läsare ska ni veta att Skövde har varit en betydande militärstad med tre regementen och milostab. Karlsborg inte säskilt långt ifrån Skövde hade både regemente och flygvapen. Såå Meeths hade kunder", enligt Claes.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Den dag Claes var på vinden av Sofia Hulths hus 1965 pågick rivning av fastigheten inifrån till att börja med. Här kastas en toastol från Gustavsberg Porslinsfabrik, ned på ett lastbilsflak parkerad utmed husfasaden på Storgatan. Golvbräderna är redan omhändertagna får man hoppas. Det brukar vara breda och tjocka furuplank vackra efter golvslipning redo att återanvändas i andra hus.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Claes har inte så mycket bilder på rivningshus. Han tycker de ser ungefär lika dana ut. Den här bilden är fotograferatd från den fastighet som är byggd utmed Kungsgatan mitt emot där Fredsgatan slutade, vägg i vägg med dåvarande apoteket på Richerts gata, det stod ASEA på det företagets utställningslokal på 1960-talet. Fredsgatan till vänster. Från fastighetens trapphus och i ett fönster på lagom höjd för fotografera grävarbetet för den nya bebyggelsen som därmed påbörjats. I mitten av 1960.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Harald Lundberg på Gambrinus öl-hall vid Comorama vid Hertig Johans Gata i Skövde 1965. De drack inte någon öl. Däremot läste de tidningar och fotograferade ´varandra´ för att skövdegubbarna skulle tro att de inte fotogragferade dem, vilket de ju gjorde, det var ju syftet med deras besök.
Foto Claes Funck, copyright Skövde Stadsmuseum
Harald Lundberg med systerdotter. Frisör Andersson Rådhusgatan 1963. Alltså 2012 är det 59 år sedan. Killen till höger torde vara 16 år på fotot och ungefär 49 år nu 2012. Harald är på fotot c:a 25 år och skulle varit 74 år detta år, 2012.
Foto Claes Funck,copyright/ Skövde stadsmuseum
Från facebook 2015 kom följande information från Claes-Henrik Martinsson, Skövde; Jag minns honom mycket väl. Tror också att han hette Edvardsson men vad jag minns så kallades han för Dixie.
Skövde 1963 Rådhusgatan-Kyrkogatan. Lite snett till höger, butiken Hoonk. Folk kommer och går. Det går två vuxna och ett barn vid trottoaren vid Hoonks ingång. Gottis är stängd och man ser det fördragna skyltfönstern bakom trafikdelarstolpen som markerar vänstertrafik. Fotografen, står en liten bit in i kyrkparken.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
En annan kopia från ovanstående bild. På ett tak hitom biografen ROXY´s reklamskylt har någon satt upp neonskylt för Cloetta Mjölkcholklad. Ljuset var oerhört starkt och trots s.k efterbelysning vid kopieringen var det knappt att det lyckades med att få fram texten.
Foto 1963-64 Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Dörrspegeln på ytterdörr från gården till Hoonks vid Kyrkogatan i Skövde. I väntan på kvartetets rivning hade dörrarna låsts med hänglås. I Stockholm pågick fastighetsokupa- tioner (Mullvaden) av personer som saknade bostäder och detta ville man undvika i Skövde.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stasdsmuseum
Dörrparet med vackert snidade träkvadrater till bostadsingång ovanpå Hoonks i Skövde 1963. Här en annan vinkel. Dörren ifråga ses t v om bildens mitt. Som synes är gårdshusen ordentligt vanskötta. De skulle ju ändå rivas. Hela kvarteret utom Sparbankshuset skulle byta skepnad så småningom. Ingång till källaren var ofta förr en trappa under ett par plåtlämmar som kunde låsas med hänglås. Se liknande i denna bild till vänster i markplanet.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Den här bilden på det lilla huset med den lilla damen som just varit och slängt soppåsen i soptunnan till höger, bodde inne på gården i hus till vänster utanför bilden. Lögegatan förstås och det lilla huset i mitten, kanske ett rum och kök var bebott 1963. Där är blommor och gardiner i fönstren. Cykelstället är tomt. I bakgrunden till höger ses Dahlins Järnvarulager och till höger utanför bilden ligger/låg Cosmorama Bio
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Gården till Badhusgatan nr 10, Hertig Johans Gata med Rune Björdahls antik och guld, mm. Närmast Fredsgatan. När Claes var liten, på den tiden då han cyklade med trehjuling, såldes mjölk,grädde och färska fralla i den lilla butik, vars fönster ses t.v i Rune Björkdahls hus. Foto med Leica och sv/v Tri-x film 1963.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum.
Skövde, gatorna Kungsgatan närmast möter Badhusgatan in till höger. På den tiden kända gator och byggnader. Till höger skomakare E.Söderströms skomakeri. I bildens mitt Stora Fridhem utefter Badhusgatan. På Nyströms Kullar har gymnasieskolan Västerhöjd uppförts. Vänstertrafik och påskdagsmorgon i april 1963.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Det här är fastigheten Kyrkogatan nr 30, belägen vid korsningen Badhusgatan-Kyrkogatan. 1963. Det reveterade bostadshuset till höger användes en gång som sjukhus,skriver Rolf Ahlrik i boken ´Träkåks-Skövde,idyllen som försvann' på sida 110. Till vänster utmed Badhusgatan ses gaveln till Fräsningsarmén. Där visades det bio när Claes Funck var tonåring.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Kyrkogatan Nr 30 från Kyrkogatan. I den bortre ändan av bilden ses källarnedgången som ofta såg ut så här med en trappa utifrån gården ned under huset samt ett par låsbara järnplåtar som skydd mot regn och snö samt ovälkommna gäster. Kullerstens gård. Gårdshusen förfallna. Här ska så småningom ett stort parkerings-garage byggas. Foto en höstdag 1963 i Skövde.
Foto Claes Funck, copryright/ Skövde Stadsmuseum
Nu är adventstid när denna bild fotograferades. Det syns på att rosrabatten skyddas av gransis, men även på ljusstaken i fönstret. 1963 fanns det ännu inte några adventsljusstakar med elbelysning så det gällde att vara försiktig. Kyrkogatan nr 30 i Skövde. Claes fotograferar alltid helst i gråljus för att undvika skuggor och helst på höst eller tidig vår eller vinter då trädens löv har fallit. Löven döljer då inte motiven.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Inne på gården såg det ut så här med mattpiskställning och Kyrkogatan 30 i bakgrunden år 1963.Till höger nedgång till husets källare uppbyggd som ett litet skjul med dörr i stället för de snedställda järnplåtarna. En utveckling kan man ju se. Bredvid källarnedgången en s.k schas-cykel med låda framtill.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Soptunnor anno 1963, och stanken obeskrivlig. Det fanns inte plastpåsar på den tiden som gick att knyta ihop. Man tömde helt enkelt sin fulla slaskhink direkt ned i soptunnan. Gård till bostäder i kvarteret Badhusgatan-Fredsgatan och Kungsgatan i Skövde.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Mitt emot det reveterade bostadshuset Kyrkogatan nr 30 och bostadshusen med mattpiskställning och soptunnor hade nedre botten på detta bostadshus s.k blindfönster. De hade helt enkelt snickrat en vägg på baksidan och målat så att det såg ut som fönster, s k blindfönster.
Foto 1963 Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Från korsning Fredsgatan-Kyrkogatan österut med kullerstenbacken och Lögetorget i bakgrunden såg det ut så här 1963. Till vänster efter den låga byggnaden, grinden in till Kyrkogatan nr 26. S.k Alsingska gården. Byggnaden närmast kameran är från gården vi nyss lämnat. Vid Lögetorget skymtar en vit kiosk. Skoogs Korvkiosk där man efter kvällsbion köpte en grillad med senap för 75 öre.
Foto 1963, Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Nedifrån i höjd med Helenastugan, ses längst bort Badhusgatan med Stora Fridhem, sedan hitåt bostadshuset med blindfönstren och till höger därom Kyrkogatan nr 30. Närmare fotografen gården till vänster där det bodde folk och Fredsgatan. Kyrkogatsbacken börjar och till höger grind in till Kyrkogatan nr 26. Kvinnan med fönstertvätten bodde i det nyare bostadshuset med gula tegelstenar i olika variationer försedda fasad till vänster. OBS kullerstenarna. Här fick körkortselever öva och köra upp för körkort i övningen ´Start i backe´.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
När Claes fotograferade Helensgården 1963 tog han med den här s.k offerstenen på bilden. Han hade läst om den i någon publikation och visste att den fanns alldeles innanför grinden vid Kyrkogatan. Den är hednisk förmodligen och Rolf Ahlrik skrev i Skövde Nyheter eller i en av Träkåks-Skövde- böckerna -citat " vart tog offerstenen vägen", slut citat. Ett annat citat " som Rolf skrev var " vart tog alla kullerstenar vägen" ? slut citat, Jo, det kan man ju undra. Nästan varje gata och trottoar i centrum var kullerstensbelagd, minns Claes.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Vaktmästarparet Johan och Sarah Johansson som skötte om Helensgården 1963 i Skövde. De bodde i detta hus till höger i bilden och det är deras blomkruka i fönstret. Kyrkogatsbacken, kullerstensbelagd (nte gatsten) som är fyrkantig. Kullersten är rund natursten. Körkortselever fick visa sitt kunnande med start i backe på dessa kullerstenar uppför, ska ni veta.
Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum
Så här såg det ut på Alsingska gården vid Svenska Flaggans dag den 6 Juni 2008. Det stora gårdshuset har byggts om och blivit Slöjdens Hus beläget i Helensparken. Helenastugan bevarad till höger och troligen Kalle 15:s hus som ses mellan Slöjdens Hus och Helenastugan. 100
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Stärkta skjortor och kravatter mm på tork inne hos Hessels Tvätt i Skövde 1963. till höger i hyllorna, färdigpaketerade skjortor, kravatter,s tädrockar och vad som kunden har lämnat in för tvätt i väntan på avhämtning. Ofta betalade man inte utan skrev upp i bok, vanligt fortfarande på 1960-talet. Månadsvis kom så faktura hem i brevlådan. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Fredsgatan mot Skövde Folkskolor som inte syns i bakgrunden. Just här på denna bild är Kv Målaren till vänster och alldeles runt hörnet var väggen med s.k blindfönstren. Omedelbart därefter utmed Kyrkogatan-Fredsgatan reveterade trähuset, boningshuset till adressen Kyrkogatan nr 30. och vidare bort mot Björkdals Antik. På höger sida den lilla gårdsidyll jag sänt bilder på samt längre bort på höger sida skylten till Hessels Tvätt. Vänstertrafik som synes. foto 1963.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Badhusgatan med Frälsningsarmén och gårdshus med garage tillhörigt Kyrkogatan nr 30. Stora Fridhem byggt i kalksten till höger i bilden. Hessels tvätt, liten byggnad till vänster om Frälsningsarméns byggnad på bilden, låg vid Fredsgatan. Fotografiet taget från Nyström Kullar 1963 och ännu ej rivna byggnader till SMED-AB ses främst till vänster. Mellan Stora Fridhem och vid SMED-AB har ett bostadshus med gårdsbyggnader redan rivits.
Foto Claes Funck, copyright/ Stadsmuseum
Smed AB Skövde 1963 Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum
"Träkåks-Skövde,idyllen som försvann´ och under rubrik ´Färdigdansat och Färdigspelat´ och bilder på SMED AB utmed Badhusgatan står det citat: "... som kuriosa kan nämnas att chefen för Smedaktiebolaget under många år ´Smed-Sven´ kallad, hette Johansson från början. Hans mammas morbror var dock identisk med den världsberömde uppfinnaren av AGA-fyren, Gustaf Dahlén från Stenstorp.. "
(Ur boken Träkåks-Skövde,idyllen som försvann med foton av Claes Funck)
Skövde,Fredsgatan. Nr18 , är det låga huset t.h därefter framåt Frälsningsarméns byggnad och ingång från Fredsgatan. Kyrkogatan längre fram och därefter Kungsgatan. Hessels Tvätt, omedelbart till vänster. Claes står under den fina skylten för sitt foto.
Foto 1963. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stasmuseum
´Kalle 15´ möbelsnickare Skövde 1963. Foto Claes Funck,copyright/ Skövde Stadsmuseum
Claes drar sig till minnes ett replikskifte som hans mor hade med kalle 15:
Claes mor hade köpt en snedklaffbyrå på en landsortsauktion utanför Skövde och den fraktades till Kalle 15:s möbelsnickeri och verkstad på gården till Bergkvists Bageri vid Fredsgatan-Hertig Johans Gata. Claes mor sa till Kalle: " var rädd om den fina byrån som jag köpt !"Kalle 15, svarar: " de sa´ la´ ja´ veta, de ä ju ja´ sum tillverkat na´.."
Närmast bortanför mopedisten, stenhuset med bl.a Langes Glasögon. Hertig Johans Torg Skövde 1963. Torgdag. Kv Loke till vänster och s.k Landinska huset t.h. "Träkåks-Skövde, idyllen som försvann" skriver angående butiker i huset till vänster- ´Lagergrens Efterträdare,Körsnär Rosenkvists pälsaffär, Langes optik, Ninette samt cykelkompaniet i källaren. Huset till höger kallades på 1700-talet Jan Svens-tomten. Ägare var hökare och rådman Olof Forsberg. Numera kallas huset för det Landinska huset. När Claes fotograferade denna bild var det torghandel och bilparkering, cyklar i mängd och man fick köra moped utan hjälm.
Foto Claes Funck 1963, copyright/ Skövde Stadsmuseum
Det här är Villa Viktoria, som , enligt Rolf Ahlrik, bokhandlare Strokirk lät bygga. Vasagatan 20 och Wennerbergs- gatan i Skövde 1963. Senare ägde bokhandlare, mm, Ruben och Eva Rydheim, Karlstedts, detta hus och Claes Funck, Harald Lundberg och Ulf Rahmqvist,b arnbarn i huset, hade mycket roligt här. Det fanns bl.a ett stort ping-pongbord på vinden.
Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum